Kozieradka to jednoroczna roślina z rodziny motylkowatych. Jest uprawiana w wielu krajach, w tym również w Polsce, choć pochodzi z terenów Azji Mniejszej. Swoim wyglądem przypomina koniczynę. Roślina znajduje zastosowanie w medycynie alternatywnej i ziołolecznictwie.
Co zawiera kozieradka?
W celach leczniczych wykorzystuje się nasiona kozieradki. Aby je pozyskać wcześniej zbiera się dojrzałe owoce, poddaje je suszeniu i młóci. Nasiona zawierają wiele cennych związków aktywnych, w tym:
- 20-30% substancji śluzowych (w nich znajdują się głównie galaktomannany);
- saponiny;
- flawonoidy;
- witaminy;
- do 10% substancji tłuszczowych;
- do 30% białek;
- lecytyna;
- gorycze;
- śladowe ilości olejku eterycznego;
- sole mineralne.
Tak bogaty skład sprawia, że kozieradka może uzupełniać niektóre niedobory pokarmowe oraz wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Dużą wadą tej korzystnie działającej rośliny jest jednak jej nieprzyjemny i przenikliwy zapach, który zniechęca konsumentów do sięgania po nią.
Działanie kozieradki
Doustne stosowanie kozieradki pobudza czynności wydzielnicze i wzmaga mechanizmy odpornościowe. Zarówno same nasiona jak i wyciąg z nich:
- pobudzają syntezę soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny;
- ułatwiają trawienie pokarmów;
- wykazują słabe działanie przeciwcukrzycowe;
- zwiększają biodostępność składników pokarmowych, zwłaszcza aminokwasów;
- działają wzmacniająco.
Szczególnie korzystnie kozieradka wpływa na układy: limfatyczny i krwionośny. Nasiona pobudzają bowiem czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i przyczyniają się do widocznego zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Ponieważ jednocześnie wzrasta liczba krwinek białych, podnosi się tym samym odporność organizmu na patogenne szczepy bakterii.
Zastosowanie kozieradki
W preparatach doustnych najczęściej stosuje się połączenie kozieradki z innymi surowcami zielarskimi. Kozieradka może być składnikiem preparatów moczopędnych i wspierających czynność wydzielniczą układu pokarmowego. Obecnie dodatek omawianej rośliny można spotkać w popularnych lekach uszczelniających ściany naczyń krwionośnych, stosowanych zwłaszcza do leczenia żylaków odbytu. Kozieradkę stosuje się również zewnętrznie, głównie w postaci sproszkowanych nasion, jako środek zmiękczający do kompresji i okładów (np. przy ropnym zapaleniu skóry lub czyrakach). Przed użyciem rośliny w celach leczniczych warto skonsultować się z lekarzem.
Kozieradka znalazła zastosowanie także w przemyśle gastronomicznym. Jest częstym dodatkiem do niektórych serów, chleba czy innego pieczywa, a nawet ciastek. W warunkach domowych można ją wykorzystywać celem robienia przetworów, odwarów i okładów.
Okład z kozieradki
50-100 g sproszkowanych nasion kozieradki dodać do odrobiny wody i zmieszać, aby ostatecznie powstała pasta. Do tej pasty wlać pół łyżeczki kwasu octowego o stężeniu 10%, po czym ponownie zarobić. Po delikatnym ogrzaniu rozsmarować pastę na docelowym materiale (np. kilkukrotnie złożonej gazie) i przyłożyć do skóry.
Odwar z kozieradki
Do szklanki letniej wody wsypać łyżkę sproszkowanych nasion i dokładnie rozmieszać. Całość postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć gaz na najmniejszy i łagodnie gotować pod przykryciem przez około 3 minuty. Odstawić na kilka minut stosować do użytku zewnętrznego, np. do okładów na czyraki lub stany zapalne skóry.
Polecane produkty:
![]() |
Koenzym Q10 kapsułki - naturalny
Koenzym Q10 bioalgi wytwarzany jest podczas naturalnego procesu fermentacji. Pozwala to na uzyskanie produktu o bardzo wysokiej wchłanialności, dzięki czemu jego wykorzystanie w organizmie ... Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Król-Kogus B., Krauze-Baranowska M., Kozieradka pospolita – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych, Postępy Fitoterapii, 3/2011.
- Kilar M., Kilar J., Różański H., Wykorzystanie kozieradki pospolitej w zielarstwie i fitoterapii, Herbalism, 1/2016.
- Król-Kogus B., Krauze-Baranowska M., Kozieradka pospolita – źródło związków o aktywności hormonalnej?, Farmacja Polska, 1/2012.
Zostaw komentarz