Acerola to owoc o niezwykle bogatym składzie i wszechstronnych właściwościach. Zwana jest również wiśnią z Barbados. Już dawno uznana została za superfood, czyli żywność o korzystnym wpływie na ogólne zdrowie organizmu. Jej główną zaletą jest ogromna ilość witaminy C.
Co zawiera acerola?
Jak wspomniano, acerola jest owocem bardzo bogatym w witaminę C. Należy do roślin o najwyższej naturalnej zawartości kwasu askorbinowego. W 100 gramach świeżej masy owoców znajduje się bowiem nawet do 4500 mg witaminy C, co stanowi aż 3% całego składu owocu. Dla porównania – taka sama ilość cytryny zawiera jedynie około 50 mg tej witaminy, zaś natka pietruszki – około 130 mg.
Acerola zawiera jednak nie tylko witaminę C, ale i inne cenne składniki odżywcze. Są to:
- karotenoidy – wykazano obecność aż 17 karotenoidów, z których najwięcej jest beta-karotenu;
- antocyjany;
- chlorofil;
- witaminy – witamina A, witamina E oraz z grupy B (w tym tiamina, ryboflawina, niacyna);
- minerały – głównie fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Omawiana roślina zaliczana jest do całkowicie bezpiecznych, dzięki czemu mogą po nią sięgać zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci.
Działanie aceroli
Acerola w medycynie tradycyjnej stosowana była do leczenia anemii, ospy wietrznej, choroby płuc oraz schorzeń wątroby. Współcześnie najczęściej stosuje się ją celem wzmacniania odporności i przeciwdziałania objawom przeziębienia czy grypy. Właśnie dlatego spożycie aceroli jest najwyższe w okresie jesienno-zimowym, gdy następuje naturalny spadek odporności.
Należy wspomnieć, że acerola znana jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Głównie za sprawą dużej ilości witaminy C, A, E, karotenoidów i bioflawonoidów. Dzięki temu chroni komórki organizmu przed utlenianiem i zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego. To zaś stanowi prewencję przyspieszonego starzenia się organizmu i rozwoju wielu chorób, głównie związanych ze stylem życia (tak zwane choroby cywilizacyjne).
Do pozostałych zdrowotnych właściwości tej rośliny zalicza się między innymi:
- wspieranie prawidłowego widzenia;
- stymulowanie układu immunologicznego do produkcji przeciwciał i zwalczania toczących się infekcji;
- poprawę samopoczucia;
- wspomaganie odchudzania poprzez zmniejszanie zdolności komórek tłuszczowych do odkładania się i poprzez
- poprawę metabolizmu;
- obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi;
- rozszerzanie naczyń krwionośnych i ogólną poprawę funkcji serca;
- łagodzenie negatywnych skutków wdychania dymu tytoniowego.
Acerola ze względu na tak bogaty skład chemiczny jest również częstym składnikiem kosmetyków. Szczególnie tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry osób dojrzałych, gdyż przeciwdziała starzeniu się jej. Kolejną docelową grupą użytkowników są osoby borykające się z problemem trądziku. Dodatkowo, kosmetyki na bazie aceroli tworzą na powierzchni skóry filtr chroniący ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Gdzie kupić acerolę?
Decydując się na suplementy diety należy przede wszystkim zadbać o ich jakość. Na rynku otrzymać można różnego rodzaju acerolę, w różnym przedziale cenowym. Warto się jednak zastanowić, czy dobra jakościowo acerola może kosztować grosze, biorąc pod uwagę cały proces jej przygotowania i transportu? Wspierając swoje zdrowie warto zatem decydować się na produkty dobre jakościowo, a nie tanie, ponieważ zdrowie jest najważniejszym parametrem życiowym każdego człowieka.
W pierwszej kolejności należy wiedzieć, że w Polsce nie otrzymamy świeżych owoców aceroli. Wiąże się to z faktem, że roślina ta rośnie na obszarach tropikalnych i bardzo źle znosi transport czy dłuższe przechowywanie. Nie dotarła by zatem do Polski w odpowiedniej formie zdatnej do spożycia. Z tego względu owoce aceroli przechodzą szereg procesów, w wyniku których można je zakupić jako:
- sok;
- tabletki z wyciągiem;
- kapsułki;
- sproszkowany ekstrakt.
Wybór odpowiedniej formy suplementu jest już kwestią indywidualną. Najważniejsze, aby znaleźć producenta gwarantującego bezpieczeństwo stosowania i przedstawiającego certyfikaty jakości suplementu.
Bibliografia
- Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., Majewski M., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Sagar S., Kavitha C., Kuna A., Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, International Journal of Science and Research (IJSR), 3/2012.
![]() |
Bio Acerola
Ekstrakt z aceroli organicznej (Malpighia glabra) co daje pewność, że w każdej kapsułce znajduje się odpowiednia, wysoka zawartość naturalnej witaminy C. Zobacz więcej... |
Zostaw komentarz